DID YOU KNOW? You Can Secure Admission Into 200 Level to Study in Any University of Your Choice | NO JAMB | LOW FEES | FIND OUT MORE | Call 08106304441

Nigerian Scholars » School News » Nigerian Current Affairs Past Questions: See Latest Past Questions

Nigerian Current Affairs Past Questions: See Latest Past Questions



Latest Nigerian Current Affairs Past Questions and Answers: Here are some of the latest Nigerian current affairs past questions and answers, including current affairs for job exams, Nigerian current affairs questions for scholarship exams, current affairs for interviews, general knowledge, current affairs for different kinds of exams and for other purposes.

Nigerian Current Affairs Past Questions: See Latest Past Questions

Current Affairs is tested by some exam bodies and Nigerian institutions like OAU, OOU, etc in their Post UTME. The subject deals with general knowledge of facts and events mainly in Nigeria and other parts of the world.

Study the following Current Affairs past questions and answers for Post UTME and other important upcoming exams where current affairs questions about Nigeria are asked. Prepare yourself with official past questions and answers for your upcoming examinations. 

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body

General Nigerian Current Affairs Past Questions and Answers

Question: Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macauly

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question: Who is the current president of Nigeria?

Answer: Muhammadu Buhari

Question: Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osibajo

Question: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question: What is the capital of Nigeria Now?

Answer: Abuja

Question:. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Senator Ike Ekweremadu

Question: What is the name of Nigerian senior national team in football (men team)?

Answer: Super Eagles

Question: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

Question: Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?

Answer: Grace Alele Williams

Question: Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw

Question: Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question: Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Question: Who was the first woman to buy a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question: Which was the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question: When was Nigeria formed?

Answer: 1914

Question: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question: Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

Question: Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?

Answer: Yakubu Dogara

Question: What is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan

Question: Who is the minister for education in Nigeria?

Answer: Adamu Adamu

Question: Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Walter Onnogen.

Question: When did Nigeria have her independent?

Answer: 1st October 1960

Question: When Nigeria did become a republic?

Answer: 1st October 1963

Question: When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966

Question: How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774

Question: Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question: Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question: Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question: What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question: Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Senator Bukola Saraki

Question: Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain

Question: When did Nigeria became a Republic?

Answer: 1963

Question: What is centenary?

Answer: 100 years

Question: What is Nigeria?

Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

Question: Who won the 2015 Nigerian presidential general election?

Answer: General Muhammadu Buhari

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body

Some Post UTME Current Affairs Past Questions and Answers

Question: All but one of the following is not a symbol of political culture

A) The government
B) An anthem
C) A national flag
D) The constitution

Question: In politics, power is all of the following EXCEPT

A) Ability to make people do things they otherwise will not do
B) Capacity to affect the actions of others
C) An object
D) It is part of a relationship

Question: One of the destructive features of a democracy is that it

A) is not associated with one party state
B) connotes civil rule
C) facilitates popular participation
D) provided for a unicameral legislature

Question: Which of the following best describes French colonial policy in Africa?

A) policy assimilation
B) policy of casus belli
C) policy of hostility
D) policy of association

 

Question: A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called

A) Referendum
B) Political socialization
C) Political culture
D) Political transformation

 

Question: Nigeria became a republic on

A) May 29, 1999
B) January 1, 1996
C) October 1, 1960
D) October 1, 1963

Question: Which of these men introduced indirect rule in Nigeria?

A) Dr. Nnamdi Azikiwe
B) Sir James Robertson
C) Lord Lugard
D) Mungo Park

Question: Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

A) Sierra Leone
B) The Gambia
C) Ghana
D) Nigeria

Question: A nation consists of people with

A) Common ancestry
B) Common history
C) A shared set of values
D) All of the above

Question: A special election organized to decide on a political issue is known as

A) General election
B) By election
C) Primary election
D) Plebiscite

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body

More Nigerian Current Affairs Past Questions and Answers

Question: Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff

Question: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar

Question:. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

Question: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Paul Orhii

Question: Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

Question: Current chairman of the African Union

Answer: Robert Mugabe

Question: Who is the secretary General of the united nations

Answer: Ban Ki-Moon

Question: Who is the current minister of education?

Answer: Anthony Onwuka

Question: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question: Who is the current president of Nigeria?

Answer: Muhammadu Buhari

Question: Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osibajo

Question: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question: Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark

Question: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question: Who is the current minister of finance?

Answer: Kemi Adeosun

Question: Who is the current minister of defence?

Answer: Monsur Dan-Ali

Question: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question: Who is the current minister of FCT?

Answer: Muhammadu Bello

Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Senator Ike Ekweremadu

Question: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question: Who gave Nigeria her name:

Answer: Flora Shaw

Question: Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question: Which country won the last world cup?

Answer: Germany

Question: Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Question: Who was the first woman to drive a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question: What is the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question: Who is the current CBN Governor?

Answer: Godwin Emefiele

Question: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question:. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

Question: Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?

Answer: Yakubu Dogara

Question: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?

Answer: President Muhammudu Buhari

Question: Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Mahmoud Mohammed.

Question: When was the Nigerian Naira introduced?

Answer: 1st January 1973

Question: When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966

Question: How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774

Question: Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question: Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question: Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question: What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 naira:1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005.

Question: How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 38

Question: Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Senator Bukola Saraki

Question: Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain

Question: With which countries does Nigeria share boundaries?

Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body

Even More Current Affairs Past Questions and Answers About Nigeria

Question: Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macauly

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

Who is the current president of Nigeria?

Answer: Buhari

Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Osinbanja

Question: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question: Representative democracy is best characteristic by

Answer: free elections and proper registers of voters

Question: While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at

Answer: influencing governmental decisions

Question: When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

Answer: an indirect election

Question: An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a

Answer: by election

Question: Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

Question: The major advantage of the secret ballot is that

Answer: it ensures the anonymity of each voter

Question: In a one party state

Answer: the ruling party is the only legal party

Question: A cabinet system of government is practiced in

Answer: Britain and Canada

Question: A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called

Answer: a dissolution

Question: The constitution of the federal republic of Nigeria

Answer: promotes unity of diversity

Question: The transfer of authority to local government council is known as

Answer: delegation

Question: The principle of anonymity of civil servants means that they

Answer: are credited or blamed for any thing they do

Question: The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

Question: Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria

Answer: farmers

Question: The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the

Answer: Richards constitution

Question: A popular principle of colonial administration in British west Africa was

Answer: indirect rule

Question: The first governor-general of colonial Nigeria was

Answer: lord Lugard

Question: The first military government in Nigeria was headed by

Answer: General Agunyi Ironsi

Question: The first general election in Nigeria was hold in

Answer: 1959

Question: The supreme organ of the U.N O is the

Answer: general assembly

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body

More Nigerian Current Affairs Questions and Answers

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues

Answer: Whip

3. A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

4. A social system in which power is derived from control over land is called

Answer: Feudalism

5. ‘Rule of Law’ refers to situation in which

Answer: Laws are supreme

6. An important principle of the civil service is

Answer: Anonymity

7. Which of these constitution recognized local government as the third tier of government

Answer: the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the

Answer: Judicial service Commission

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that

Answer: More states should be created in the federation

10. The second military coup in Nigeria took place on

Answer: July 29, 1966

11. One of these was in existence before the outbreak of the second world war

Answer: The League of Nations

12. An important advantage of creating more constitution in a federal state is to

Answer: Enhance the People participation

13. Under the Presidential system

Answer: The president may come from any of the parties

14. Public opinion is important because it

Answer: Lets government know what the people want

15. Bicameral legislature exists

Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

16. Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

Answer: Ghana

17. One of the functions of the Ministry of external affairs is the

Answer: Promotion of national interests

18. The leader of the Northern People’s congress was

Answer: Ahmadu Bello

19. The idea of democracy started with the

Answer: Athenians in Ancient Greece

20. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called

Answer: Proletariats

21. Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?

Answer: Riots

22 The branch of government responsible for implementing laws is the

Answer: Executives

23. In a democracy, sovereignty is vested in

Answer: The community

24. Universal Adult Suffrage means all

Answer: Qualified citizens can vote

25. A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called

Answer: An Appropriation bill

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body

Current Affairs Past Questions and Answers About Government and Society

(1) A human community that is usually cohesive and homogeneous is

(A) nation (B) kinship (C) clan (D) nation

(2) Which of the following made the earliest contact with the Nigerian society

(A) British (B) Portuguese (C) french (D) German

(3) Under the 1963 republican constitution,the president exercised

(A) judicial power (B) executive power (C) nominal power (D) concurrent powers

(4) The principal of federal character was first enunciated in the

(A) 1989 constitution (B)1963 constitution (C) 1999 constitution (D) 1979 constitution

(5) Between 1960 and 1966 Nigeria was governed under the

(A) presidential system (B) Westminster system (C) confederal system (D) unitary system

(6) One major factor that differentiate the presidential from the parliament system is

(A) separation of power (B) judicial independence (C) passage of bills (D) party system

(7) A major feature of the policy of deregulation in Nigeria is the

(A) enthronement of market forces mechanism (B) increasing dominance of the economy by the state (C) proliferation of public cooperation (D) phenomenal increase in direct foreign investment

(8) Bicameral legislature exists:

(A) where camera men are allowed to cover the proceedings of legislature (B) to prevent the concentration of power in one legislature house (C) to provide jobs for more politicians (D) to ensure that just laws are passed

(9) A major issues that distinguishes pressure groups from political parties is

(A) membership (B) the objective (C) the voting pattern (D) the ideology

(10) Equality before the law is component of

(A) separation of powers (B) checks and balanced (C) the rule of law (D) constitutional law

(11) A law passed by the legislature and assented to by the executive is

(A) an act (b) a presidential proclamation (C) A decree (D) a legislative order

(12) The principles of checks and balances empowers the judiciary to

(A) invalidate the actions of other arms (B) administer the criminal justice system (C) abrogate the law (D) apply the law

(13) In a parliamentary, the term shadow cabinet is often used to refer to

(A) back benchers in the house (B). Deputy prime minister and assistant ministers (C) rebellious members of the ruling party (D) portfolio designates. Of the party in opposition.

(14) The fundamental assumption on which the idea of the rule of law is based is

(A). Supremacy at the constitution (B) rationality of human being (C) quality of human being (D) love for social justice

(15) Association whose main interest is to influence public policies without attempting to capture state power are

(A) communal group (B) trade union (C) political parties (D) pressure group

(16) Multilaterism in Nigeria foreign policy entails

(A) africa being the centre piece of Nigeria foreign policy (B) Non-aligned posture in international affairs (C) quest for a permanent membership (D) membership of internationl organisation.

(17) The set of policies on the basis of which countries interact with one another is called

(A) diplomacy (B) foreign policy (C) National policy (D)international relations

(18) After the defeat of Germany in world war 1, her former colonies were administered under the league. Of nation as

(A) occupy territory (B) trust territories. (C)crown colonies (D) protectorates

(19) The Nigeria – Cameroon crisis over Bakassi peninsula occurred owning to the interpretation of the treaty of 1913 and the

(A) resolution of OAU (B) Maroua accord (C) decision of the ecowas (D) decision of the international court justice

(20) The first Nigeria leader to become chairman organization of african unity was:

(A) Tafawa Balewa (B) Murtala Muhammed (c) Yakuba Gowon. (D) Aguiyi Ironsi

Answers:

1. D
2. B
3. C
4. D
5. B
6. A
7. A
8. D
9. B
10. C
11. A
12. A
13. D
14. C
15. D 
16. D
17. B
18. B
19. B
20. C

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body

Additional Current Affairs Questions and Answers

1. The military coup of July 25, 1975 which topped general Yakubu Gowon from power took place when he was attending which important event?

a. OAU Summit in Kampala
b. UN General Assembly in New York
c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia
d. The Olympic Games

2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General Elections in Nigeria?

a. Unity Party of Nigeria
b. National Party of Nigeria
c. Social Democratic Party

3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in 1979 by

a. Justice Fatai Williams
b. Justice Adetokunbo Ademola
c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
d. Justice Isa Mohammed

4. The British took over Nigeria through

a. Negotiation
b. Bargaining
c. War
d. The Sea

5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till 1963?

a. Supreme court
b. Federal Court of Appeal
c. Appellate court
d. The privy council

6. Into how many local government areas is Nigeria officially delineated?

a. 654
b. 650
c. 820
d. 774

7. Laws made by State government are known as

a. Edicts
b. Bye law
c. Acts
d. Decrease

8. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria will be celebrated in

a. 2060
b. 2063
c. 2014
d. 2007

9. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is

a. Membership
b. objective
c. voting patterns
d. ideology

10. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called

a. Political socialization
b. Political culture
c. Political transformation
d. Referendum

11. The agent of political socialization generally regarded as the most important is

a. Family
b. Peer group
c. school
d. Churches and Mosques

12. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state control the commanding heights of the economy is called

a. totalitarianism
b. communalism
c. socialism
d. communism

13. Which of the following best describes French colonial policy in Africa?

a. policy of association
b. policy of casus belli
c. policy of hostility
d. policy assimilation

14. The electorate is generally understood to refer to:

a. elected members of the national assembly
b. elected members of the state houses of assembly
c. candidates who can contest elections
d. those citizens qualified to vote at elections

15. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the head of government are vested in

a. the inner cabinet
b. an individual
c. two different individuals
d. the ministerial council

16. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty is the

a. legislature and executive
b. judiciary
c. ruling political party
d. people

Answers

1. A
2. C
3. B
4. D
5. D
6. B
7. A
8. C
9. B
10. C
11. B
12. A
13. A
14. D
15. D
16. C

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body

Current Affairs Past Questions [PDF]

You can download the PDF document below if you want:

Highly Recommended: Study Well-Organized Current Affairs Past Questions By Examination Body


Want to be notified anytime there's a new post? Subscribe here to get the latest school news delivered to your email address by Google Feedburner.


See More Under:


Leave Your Comment


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!