Question 3268 | Mathematics Past Questions

In the first day, it was 2000 candidate

While in the next 4 days it doubled daily,

Mark that word "doubled daily"; it means if the first day is 2000, the 2nd day will be 2 × 2000 = 4000

And if the 2nd day is 4000 the 3rd day will be 2 × 4000 = 80000 and if the 3rd day is 80000 the 4th day will be 2 × 80000 = 16000 and if the 4th day is 16000 the 5th day will be 2 × 16000 = 32000. Therefore the next 4 days are 4000 8000 16000 and 32000.

Then the last 10 days it was 250 through out

Making a total of 2500

Therefore the total candidate that registered is 2000 + 4000 + 8000 + 16000 + 32000 + 2500 = 64,500 candidates.

While in the next 4 days it doubled daily,

Mark that word "doubled daily"; it means if the first day is 2000, the 2nd day will be 2 × 2000 = 4000

And if the 2nd day is 4000 the 3rd day will be 2 × 4000 = 80000 and if the 3rd day is 80000 the 4th day will be 2 × 80000 = 16000 and if the 4th day is 16000 the 5th day will be 2 × 16000 = 32000. Therefore the next 4 days are 4000 8000 16000 and 32000.

Then the last 10 days it was 250 through out

Making a total of 2500

Therefore the total candidate that registered is 2000 + 4000 + 8000 + 16000 + 32000 + 2500 = 64,500 candidates.

Question 3245 | Mathematics Past Questions

Please NOTE; if 18 is added, the answer will be 35

But if 18 is subtracted, the answer will be 53

But if 18 is subtracted, the answer will be 53

Question 3245 | Mathematics Past Questions

The question is not correct

8 is not subtracted

Rather it is 18 that is added

As a result the answer is 35 and not 33

Hence B is the correct option

8 is not subtracted

Rather it is 18 that is added

As a result the answer is 35 and not 33

Hence B is the correct option

Question 3225 | Mathematics Past Questions

Rounding up to 1 decimal place means we need only one number after the decimal point

Hence 1.56 is

= 1.6 hence A is the correct answer and not C

Hence 1.56 is

= 1.6 hence A is the correct answer and not C

Question 3214 | Mathematics Past Questions

For Teachers who own cars is 25

For those without a car is 60 - 25 = 35

Ratio of teachers who own cars to those who do not

= 25/35

= 5/7 which is same as 5:7

And not 5:12

For those without a car is 60 - 25 = 35

Ratio of teachers who own cars to those who do not

= 25/35

= 5/7 which is same as 5:7

And not 5:12

Question 3202 | Mathematics Past Questions

M = 1 that is 13

A = 2 that's 2

T = 2 that's 40

R = 1 that's 18

I = 2 that's 18

C = 1 that's 3

U = 1 that's 21

L = 1 that's 12

O = 1 that's 15

And lastly

N = 1 that's 14

Sum of alphabet

13 + 2 + 40 + 18 + 18 + 3 + 21 + 12 + 15 + 14

= 156

And not 144

A = 2 that's 2

T = 2 that's 40

R = 1 that's 18

I = 2 that's 18

C = 1 that's 3

U = 1 that's 21

L = 1 that's 12

O = 1 that's 15

And lastly

N = 1 that's 14

Sum of alphabet

13 + 2 + 40 + 18 + 18 + 3 + 21 + 12 + 15 + 14

= 156

And not 144

Question 3191 | Mathematics Past Questions

5% discount of 20,000 is 1000

Note; discount is reduction in actual price

Hence the buyer bought it in

20000 - 1000 = 19000

And not 19600

Note; discount is reduction in actual price

Hence the buyer bought it in

20000 - 1000 = 19000

And not 19600

Question 3185 | Mathematics Past Questions

3 of the numbers are even, so A is the odd number out.

There could be other reasons for choice, but this is certainly the most obvious!

Question 3189 | Mathematics Past Questions

The total mark is assume as 100

So 100 of 72% is 72 as Yaq score

While his brother scored 2/3 of Yaq score of 72

Hence His brother's score is 2/3 × 72 = 48

While their niece score is twice that of Yaq brother,

That is 48 × 2 = 96

And not 95

So 100 of 72% is 72 as Yaq score

While his brother scored 2/3 of Yaq score of 72

Hence His brother's score is 2/3 × 72 = 48

While their niece score is twice that of Yaq brother,

That is 48 × 2 = 96

And not 95

Question 3097 | Mathematics Past Questions

Apply direct proportion

If #120 = $1

#3000 = $x

Cross multiply

$x = $25.

And not $55

If #120 = $1

#3000 = $x

Cross multiply

$x = $25.

And not $55

Question 8734 | English Language Past Questions

I really think the answer to this question is

(A) surfeit

Stint means a limitation while

Surfeit means excessive amount of something while

Meticulous means a person who is very attentive, very careful and precise.

In all surfeit is the right antonym to stint.

(A) surfeit

Stint means a limitation while

Surfeit means excessive amount of something while

Meticulous means a person who is very attentive, very careful and precise.

In all surfeit is the right antonym to stint.

Question 8643 | English Language Past Questions

It is not ormant

It is dormant meaning temporary inactive

It is dormant meaning temporary inactive

Question 3091 | Mathematics Past Questions

Percentage error = measurement - actual measurement / Actual measurement × 100

%error = 5%

Actual measurement = 50cm

Measurement = ?

Substituting into equation above we have

5/100 = measurement - 50 / 50

Cross multiply

5 × 50 = 100{M - 50}

250 = 100M - 5000

Collect like terms

250 + 5000 = 100M

5250 = 100M

M = 52.5cm and not 512.5cm

Simple right

%error = 5%

Actual measurement = 50cm

Measurement = ?

Substituting into equation above we have

5/100 = measurement - 50 / 50

Cross multiply

5 × 50 = 100{M - 50}

250 = 100M - 5000

Collect like terms

250 + 5000 = 100M

5250 = 100M

M = 52.5cm and not 512.5cm

Simple right

Question 3088 | Mathematics Past Questions

8 men × 24 days = 80hect

36men × 30days = X

Cross multiply

X = 450. That is

Simple right

36men × 30days = X

Cross multiply

X = 450. That is

Simple right

Question 3087 | Mathematics Past Questions

Let the total age be X

1/4 of X = x/4

1/5 of X = x/5

1/3 of X = x/3

Therefore

X - 13 = x/4 + x/5 + x/3

X - 13 = 15x + 12x + 20x / 60

Cross multiply

60x - 780 = 47x

Collect like terms

60x - 47x = 780

13x = 780

X = 60. That is.

1/4 of X = x/4

1/5 of X = x/5

1/3 of X = x/3

Therefore

X - 13 = x/4 + x/5 + x/3

X - 13 = 15x + 12x + 20x / 60

Cross multiply

60x - 780 = 47x

Collect like terms

60x - 47x = 780

13x = 780

X = 60. That is.

Question 3082 | Mathematics Past Questions

1 dozen = #2.55

20 dozen = #X

Cross multiply

X# = #51

Now for oranges

2orange = 10k

100orange = Xk

Cross multiply

Xk = 500k

Therefore

20dozen and 100 oranges = ?

First convert 500k to naira

500k = #5

Hence

20 dozen + 100 oranges

= 51 + 5

= 56. That is.

Simple right

20 dozen = #X

Cross multiply

X# = #51

Now for oranges

2orange = 10k

100orange = Xk

Cross multiply

Xk = 500k

Therefore

20dozen and 100 oranges = ?

First convert 500k to naira

500k = #5

Hence

20 dozen + 100 oranges

= 51 + 5

= 56. That is.

Simple right

Question 3075 | Mathematics Past Questions

Note the digit numbering is from 1 to 366

The number of digit 1 is from 1 to 9

That is 9-1 = 8 + 1 = 9 × digit 1 = 9

Number of digit 2 is from 10 to 99

That is 99 - 10 = 89 + 1 = 90 × digit 2 = 180

Number of digit 3 is from 100 to 366

That is 366 - 100 = 266 + 1 = 267 × digit 3 = 801

Total digit used = digit no 1 + digit no 2 + digit no 3

= 9 + 180 + 801

= 990. That is it.

The number of digit 1 is from 1 to 9

That is 9-1 = 8 + 1 = 9 × digit 1 = 9

Number of digit 2 is from 10 to 99

That is 99 - 10 = 89 + 1 = 90 × digit 2 = 180

Number of digit 3 is from 100 to 366

That is 366 - 100 = 266 + 1 = 267 × digit 3 = 801

Total digit used = digit no 1 + digit no 2 + digit no 3

= 9 + 180 + 801

= 990. That is it.

Question 3067 | Mathematics Past Questions

I = 36; it's not 516

P = 480

T = 3

I = PRT/100

Therefore

R = I100/PT

Substituting our value

R = 36 × 100 / 480×3

R = 2.5%. that's it.

P = 480

T = 3

I = PRT/100

Therefore

R = I100/PT

Substituting our value

R = 36 × 100 / 480×3

R = 2.5%. that's it.

Question 3054 | Mathematics Past Questions

%gain = 25

Sp = 35 × 7500 = 262500

Cp = ?

Profit = Sp - Cp

%gain = SP - Cp /Cp

25/100 = 262500 - Cp/Cp

25Cp = 26250000 - 100Cp

125Cp = 26250000

Cp = 210000

Therefore

Profit = 262500 - 210000

Profit = 52500

Hence 52500 should be the answer and not 26250

Sp = 35 × 7500 = 262500

Cp = ?

Profit = Sp - Cp

%gain = SP - Cp /Cp

25/100 = 262500 - Cp/Cp

25Cp = 26250000 - 100Cp

125Cp = 26250000

Cp = 210000

Therefore

Profit = 262500 - 210000

Profit = 52500

Hence 52500 should be the answer and not 26250

Question 3005 | Mathematics Past Questions

If 2 biros and 3 pencil is #18

Note a pencil is #2.5

Therefore 3 pencil will be

3 × 2.5 = 7.5

Subtract the total amount of pencil from 18

18 - 7.5 = 10.5 as the amount for the 2 biros

Now how much is a biro

Remember

2biro = #10.5

1biro = #x

Cross multiply

x# = #5.25. That's it

Note a pencil is #2.5

Therefore 3 pencil will be

3 × 2.5 = 7.5

Subtract the total amount of pencil from 18

18 - 7.5 = 10.5 as the amount for the 2 biros

Now how much is a biro

Remember

2biro = #10.5

1biro = #x

Cross multiply

x# = #5.25. That's it

Question 2986 | Mathematics Past Questions

Let the number be x

8/x equation 1

3/x equation 2

But 8/x is 5 more than 3/x

Let the value of 3/x be y

Therefore

3/x = y equation 3

And

8/x = 5+y since it's 5 more than 3/x...... Equation 4

Final equations are

8/x = 5+y...... Equation 1

3/x = y....... Equation 2

Simple right

Now substitute the value of y in equation 2 for 1

8/x = 5+3/x

8/x = 5x+3/x

8x = 5x^2 + 3x

Collect like terms

8x-3x = 5x^2

5x = 5x^2

Therefore

5x - 5x^2 = 0

Now factorize

5x(1-x)=0

X =0

Or

X=1

Note x cannot be zero so

Our answer is 1.

Hence C is correct.

Clear right!!!

8/x equation 1

3/x equation 2

But 8/x is 5 more than 3/x

Let the value of 3/x be y

Therefore

3/x = y equation 3

And

8/x = 5+y since it's 5 more than 3/x...... Equation 4

Final equations are

8/x = 5+y...... Equation 1

3/x = y....... Equation 2

Simple right

Now substitute the value of y in equation 2 for 1

8/x = 5+3/x

8/x = 5x+3/x

8x = 5x^2 + 3x

Collect like terms

8x-3x = 5x^2

5x = 5x^2

Therefore

5x - 5x^2 = 0

Now factorize

5x(1-x)=0

X =0

Or

X=1

Note x cannot be zero so

Our answer is 1.

Hence C is correct.

Clear right!!!

Question 2981 | Mathematics Past Questions

T - P × T

T = 18000

P = 15/100

Discounted price = 18000 - {15/100×18000}

= 15,300.

T = 18000

P = 15/100

Discounted price = 18000 - {15/100×18000}

= 15,300.

Question 2976 | Mathematics Past Questions

It actually means dividing 666 by 6

That will be equal to 111. That's it

That will be equal to 111. That's it

Question 2975 | Mathematics Past Questions

If Mrs Felicia ojo borrowed 10 tiers of garri,

Paying back in 3 fold means paying back what she borrowed 3 times.

3 times of 10 is 30

Simply say 3×10=30. That's it

Paying back in 3 fold means paying back what she borrowed 3 times.

3 times of 10 is 30

Simply say 3×10=30. That's it

Question 2973 | Mathematics Past Questions

If 50men buid it in 60 days

How many more men is needed or should be added to the 50 men to finish same work in 40 days.

Xmen = 40 days

First we find the total men that can do the work in 40 days

Xmen x 40 days = 50men × 60 days

Xmen = 75

Now subtracting 50 men from 75 men will give the total that was added to the 50 men to finish the work in 40 day's

75-50= 25 men

Hence 25 men was added.

How many more men is needed or should be added to the 50 men to finish same work in 40 days.

Xmen = 40 days

First we find the total men that can do the work in 40 days

Xmen x 40 days = 50men × 60 days

Xmen = 75

Now subtracting 50 men from 75 men will give the total that was added to the 50 men to finish the work in 40 day's

75-50= 25 men

Hence 25 men was added.

Question 2971 | Mathematics Past Questions

Odd numbers are numbers not divisible by 2.

Adding the odd numbers between 1 and 11.

Note that the word "between" is more like a weak inequality that accepts numbers from boundaries. Hence the odd number between 1 and 11

1 2 3 4 5 6 7 9 10 11

Are 1 3 5 7 9 11

Adding up this value, we will end up having and even number 36

Therefore A is correct. That's it

Adding the odd numbers between 1 and 11.

Note that the word "between" is more like a weak inequality that accepts numbers from boundaries. Hence the odd number between 1 and 11

1 2 3 4 5 6 7 9 10 11

Are 1 3 5 7 9 11

Adding up this value, we will end up having and even number 36

Therefore A is correct. That's it

Question 2970 | Mathematics Past Questions

The rancher already has 10 post. Inserting 1 each between 2 post, he will end up adding 9 post. Hence 9 is the answer

Question 2968 | Mathematics Past Questions

P×T=A

A= actual price

T= total price or marked price

P= probability

A= #16700

P=100-15/100=85/100

Therefore

85/100×T=16700

T=19649~19650

Hence the marked Price is 19650. That's it

A= actual price

T= total price or marked price

P= probability

A= #16700

P=100-15/100=85/100

Therefore

85/100×T=16700

T=19649~19650

Hence the marked Price is 19650. That's it

Question 2966 | Mathematics Past Questions

In a leap year we have 366 days and 13 months.

If he bake 500,000 loaves in a leap year.

What will he bake in a day if he only works Mondays to Saturdays

If he does not work on Sundays, we have to subtract all Sundays from the year

Hence 366-52

We will be left with 314 working days.

Therefore

1 day = 500000loaves/314days =1592loaves

Now, for the month of February

We have only 24 working days

Therefore

1day = 1592loaves

24days = xloaves

Cross multiply

We have 38208 loaves for the month of February. That's it.

If he bake 500,000 loaves in a leap year.

What will he bake in a day if he only works Mondays to Saturdays

If he does not work on Sundays, we have to subtract all Sundays from the year

Hence 366-52

We will be left with 314 working days.

Therefore

1 day = 500000loaves/314days =1592loaves

Now, for the month of February

We have only 24 working days

Therefore

1day = 1592loaves

24days = xloaves

Cross multiply

We have 38208 loaves for the month of February. That's it.

Question 2965 | Mathematics Past Questions

%gain= sp-cp/cp×100

Cp=1500

If 10 eggs were damage from the 100 eggs, we will be left with 90 eggs

Note; he sold the rest at #20 each

Therefore the SP will be

#20 = 1egg

#x = 90egg

X = 1800

That is SP for 90 eggs equal to 1800

Therefore

%gain =1800-1500/1500×100

= 20% gain.

Cp=1500

If 10 eggs were damage from the 100 eggs, we will be left with 90 eggs

Note; he sold the rest at #20 each

Therefore the SP will be

#20 = 1egg

#x = 90egg

X = 1800

That is SP for 90 eggs equal to 1800

Therefore

%gain =1800-1500/1500×100

= 20% gain.

Question 2962 | Mathematics Past Questions

In Roman numerals D=500, C=100, X=10, L=50, and XL= 40

Therefore

D+C+Xl

=500+100 + 40

=640.

A is correct

Therefore

D+C+Xl

=500+100 + 40

=640.

A is correct

Question 2959 | Mathematics Past Questions

From the question, we can deduce that

4inchs=12miles

4.5inchs=xmiles

Cross multiply

4x=54

X=13.5

Hence B is correct 13.5.

4inchs=12miles

4.5inchs=xmiles

Cross multiply

4x=54

X=13.5

Hence B is correct 13.5.

Question 2957 | Mathematics Past Questions

Probability that passed the exam is 2/3

Therefore for those who failed the exam will be

= 1-2/3

When simplified you get 1/3.

Hence A is the answer

Therefore for those who failed the exam will be

= 1-2/3

When simplified you get 1/3.

Hence A is the answer

Question 2955 | Mathematics Past Questions

15 is the answer

That is 5 15 25 35 45 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59

That is 5 15 25 35 45 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59

Question 3348 | Mathematics Past Questions

The total product was skipped

Please check the question again